Heropening van de horeca

Heropening van de horeca

Hoe bereid ik mij als horeca-uitbater voor?

Vanaf 8 juni 2020 mag de horeca weer openen, mits het volgen van een veiligheidsprotocol zoals bepaald door de Nationale Veiligheidsraad. Deze sectorspecifieke maatregelen zijn er om de gezondheid van jezelf, je personeel en je gasten te beschermen. Gelukkig zijn de meeste coronamaatregelen ons ondertussen wel bekend: handen ontsmetten, anderhalve meter afstand houden en eigen werkmateriaal gebruiken.

Veilig op restaurant/café in 10 regels:

  • Creëer anderhalve meter tussen jouw tafels
    Je moet je zaak zo opstellen dat de 1,5 meter tussen de gasten die aan verschillende tafels zitten, gewaarborgd is. Ook elders in jouw zaak moeten jouw gasten de afstandsregel respecteren, zoals aan de kassa, op het terras, in de toiletten, op de parking … geldt de afstandsregel. Elk contact met andere klanten en het personeel moet in alle omstandigheden tot een minimum beperkt worden, en steeds met 1,5 meter afstand.

Van deze regel kan je alleen afwijken bij installatie van een voldoende hoge barrière, zoals bijvoorbeeld plexiglas van 1,8 meter hoog.

  • Zorg voor goede ventilatie
    Je kan best de luchtverversingssnelheid in jouw zaak verhogen en zo veel mogelijk buitenlucht aanvoeren, hetzij door natuurlijke verluchting, hetzij door middel van mechanische ventilatie. Bij gebruik van mechanische ventilatiesystemen is het onderhoud volgens de instructies van de fabrikant, met name wat de reiniging en vervanging van de filters betreft, van essentieel belang.
  • Zet maximaal in op hygiëne en licht ook het personeel hiervan in
    • Zorg vóór de heropening voor een complete reiniging en ontsmetting van alle materialen en ruimtes.
    • Jouw personeel moet een mondmasker of ander alternatief in stof dragen op de werkvloer, behalve voor functies waarbij je altijd anderhalve meter afstand kan houden.
    • Stel handgel of ontsmettingsmiddelen ter beschikking aan de in- en uitgang en waar nodig, zoals aan de toiletten of op het terras
    • Zet géén boterpotjes, zout- en pepervaatjes, olie en azijn, ketchupflesjes, broodmandjes, siervoorwerpen… op tafel. Geef voorkeur aan individueel verpakte porties
    • Gebruik geen menu- en drankenkaart maar borden aan de wanden of andere alternatieven. Indien er toch een menu- of drankenkaart wordt gebruikt, reinig deze grondig na iedere klant
    • Gebruik zo veel mogelijk papieren tafellakens, napperons, placemats, servetten
    • Laat niet-automatische deuren zoveel mogelijk open staan
    • Gasten hangen zelf hun jassen en accessoires weg.
    • Reinig en ontsmet tafel, stoelen en het gebruikte materiaal grondig na iedere klant
    • Ook eventueel gebruikte spellen zoals darts of biljart moeten na elk gebruik ontsmet worden (deze spellen zijn trouwens enkel toegelaten indien de afstand van 1,5 m kan gerespecteerd worden)
    • Glazen, tassen, servieswerk, bestekken moeten na ieder gebruik gewassen worden met zeep en worden gespoeld
    • Voorzie in de toiletten uitsluitend papieren doekjes of papier op rol, en afsluitbare vuilnisbakken
  • Communiceer duidelijk met je gasten
    Afficheer bij de ingang van je zaak duidelijk de coronamaatregelen die van toepassing zijn in jouw zaak. Doe ook al het mogelijke om de fysieke afstand van 1,5 m zo goed mogelijk na te streven. Doe een welkomstgesprek met je klanten waarbij je hen de voorziene preventiemaatregelen en de coronaregels toelicht.
  • Werk zoveel mogelijk op reservatie
    Laat je gasten zoveel mogelijk op voorhand een tafeltje reserveren. Zo vermijd je drukte aan de ingang van je zaak, en kan een vlotte en vooral veilige service aan je gasten.
  • Laat maximaal 10 gasten per tafel toe
    Maximaal 10 personen kunnen samen aan een tafel zitten. De algemene regels over de toegestane sociale contacten zoals vastgelegd door de overheid, moeten worden gerespecteerd.
  • Begeleid jouw gasten naar hun tafel
    Je kan best zelf je gasten bij aankomst begeleiden naar hun tafel. Zo vermijd je door elkaar geloop. Je kan aan de ingang van je zaak een bordje plaatsen ‘wait to be seated’ of ‘wacht hier op jouw tafel’.
  • Verbied rechtstaand consumeren
    Jouw klanten moeten verplicht zittend consumeren. Gebruik van statafels en de toog of bar is momenteel verboden. In een kleine eenmanszaak is het toegelaten dat één gast aan de toog bestelt, op voorwaarde dat de social distancing gerespecteerd wordt.
  • Stimuleer elektronisch betalen
    Vermijd cash zo veel als mogelijk en laat je gasten elektronisch – en bij voorkeur contactloos - betalen. Bij gebruik van de pinautomaat of betaalterminal dient deze na ieder gebruik gereinigd en ontsmet te worden, of stel handgels of oorstaafjes ter berschikking van je klanten.
  • Sluit uiterlijk om 01.00 u
    Cafés, bars en restaurants sluiten de deuren om 01.00 u ‘s nachts, tenzij de lokale overheid beslist dit uur te vervroegen.